ЖІНКА ВІЙНИ

Війна … Жінка … Здавалось би, що це – несумісні феномени людського буття. Часто говорять, що у війни – не жіноче обличчя. Виявляється, ні! Війна має вираз жіночого обличчя, у більшості мов – це слово жіночого роду. Війна і жінка міцно пов’язані між собою. Це і проблема прав жінки у воєнному середовищі, й гендерна політика у збройних силах. Все це – питання живі, актуальні, які стоять і болять на порядку денному сучасного гуманітарного простору світу.

В Україні сув’язь війна – жінка налічує століття. Чи вивчав хто історію жінки на  війні? Ні. Немає такої спеціальної праці. Але історія є!  Й вона повинна бути написана, зафіксована.

У Трипільську добу хлібороби Русі-України захищали свою землю, а жінки міцно тримали зброю, підносячи чоловікам замість зламаних списів і мечів нові. У часи Київської Русі княгиня Ольга стояла на чолі дружини, захищаючи єдність держави і силу Києва від усобиць удільних князів. У епоху Гетьманщини жінок на Запорізькій Січі не було. Але саме вони готували стратегічні запаси для козаків. Колосальною була роль національного жіноцтва у часи 1-ї та 2-ї Світових воєн. Тоді жінка стала справжньою бойовою одиницею, тримаючи зброю і рятуючи життя солдат.

Жінка у роки українсько-російської війни вийшла на бойові позиції, сміливо заявивши про себе як волонтер, медик, військова. І тут постала гостра проблема рівності прав жінок і чоловіків на війні. Вони мають рівні права на смерть. Отже, всі інші права теж необхідно зрівняти!

Ця книга – перша спроба написати художню сторінку до історії української жінки на війні. Це художньо-історичні розмисли про, те як на початку ХХІ століття українські героїні відстоюють незалежність і цілісність України. А ще – доводять своє природнє право бути оборонцем, Берегинею Вітчизни нарівні з чоловіками. І це – важливий крок у справу рівності прав військових-чоловіків і військових-жінок.

Тут 25 історій. Кожна основана на реальних подіях. Всі персонажі – справжні. Їхні історії були написані у процесі та в результаті спілкування з Героїнями.

Світ не знає подібних сюжетів. Це – український досвід, пережитий по-жіночому. Він трагічний і героїчний. Про цей досвід Україна розповідає світові вустами жінок-борців. Борців за незалежність і єдність України, берегинь своєї землі, готових віддати за неї життя в будь-яку мить!

Слава Україні! Героям слава!

Анна Шила, автор

 

 

Оставить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

*